Makelaarskantoor Barnsteen

Checklist bijkomende kosten bij de aankoop van je huis

De kogel is door de kerk: je gaat een huis kopen! Een grote en spannende stap, waar heel wat bij komt kijken. Naast het vinden van je droomhuis moet je natuurlijk ook het financiële plaatje goed in kaart brengen. Je berekent hoeveel je kunt lenen en je kunt vervolgens gerichter kijken welke huizen bij jouw budget passen. Maar bij de aankoop van een woning denk je vaak alleen aan het afsluiten van de hypotheek, er komen echter ook nog andere eenmalige kosten bij kijken. Aan welke bijkomende kosten je dan moet denken? Wij hebben het hier voor je op een rijtje gezet. 

Kosten koper

Bij het kopen van je nieuwe woning krijg je te maken met kosten koper. Aan deze extra kosten zit je altijd vast, behalve als je een woning vrij op naam koopt. Onder kosten koper vallen de overdrachtsbelasting plus notariskosten voor inschrijving kadaster en de eigendomsakte.

Bijkomende kosten aankoop huis

Het verschilt uiteraard wel per situatie maar je moet bij de aankoop van je nieuwe woning rekening houden met de volgende extra kosten: 

·      Overdrachtsbelasting: voor woningen bedraagt deze 2% van de koopsom;

·      Kosten hypotheekadviseur voor het afsluiten van je hypotheek;

. Notariskosten

  1. kosten voor het opmaken van de leveringsakte: de leveringsakte is het document voor de overdracht van het eigendom van de woning;
  2. kosten voor het opstellen van de hypotheekakte: de hypotheekakte is het document dat hoort bij het afsluiten van de hypotheek;
  3. recherchekosten (opvragen van gegevens in het kadaster) voor de hypotheek;
  4. inschrijvingskosten van de aktes in het kadaster na de levering;
  5. extra: het samenlevingscontract of een update van de huwelijkse voorwaarden of het testament;
  6. extra: opzoeken appartementsrecht, aanvullende gegevens VvE en inzage in registers;

·      Courtage van de aankopend makelaar;

·      Taxatiekosten: vaak moet de woning getaxeerd worden voor het verkrijgen van de hypotheek;

·      Kosten van een bouwkundige keuring: een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan na de aankoop van de woning;

·      Kosten voor de bank voor het afgeven van een bankgarantie: als je een woning hebt aangekocht, dan dien je na het verstrijken van de ontbindende voorwaarden een bankgarantie af te geven of waarborgsom van 10% te storten.

·      Verrekening van de OZB-belasting, rioolheffing, afvalheffing, waterschapsbelasting of VvE bijdrage: vaak betaalt een huiseigenaar deze belastingen voor het gehele jaar. De notaris rekent voor jou uit welk gedeelte van deze lasten eigenlijk voor jouw rekening als koper dienen te komen.

Klaar voor een gerichte huizenjacht

Heb je je financiële mogelijkheden beter in kaart kunnen brengen? Dan is het tijd om op huizenjacht te gaan en daar begeleiden wij je natuurlijk graag bij! Als je op zoek bent naar jouw droomhuis in de regio Haarlem en Heemstede, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wil je meer weten of direct aan de slag? Neem contact op voor het maken van een afspraak.