Het definitief energielabel aanvragen? Zo doe je dat!

Als je je woning wilt verkopen, dan ben je verplicht een definitief energielabel aan te vragen en bij levering te overhandigen aan de koper. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van € 400,-. Het aanvragen van het definitief energielabel is niet moeilijk en hoeft niet duur te zijn.

Het voorlopig energielabel

Als het goed is is elke huiseigenaar in het bezit van een voorlopig energielabel. De Rijksoverheid heeft deze begin 2015 aan alle huiseigenaren toegestuurd . Als je hem niet hebt, dan kun je deze opvragen via www.zoekuwenergielabel.nl

Aanvragen van het definitieve energielabel

Als je je woning wilt verkopen, dan moet je je voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel. Op de website www.energielabelvoorwoningen.nl kun je dit doen. Op de website kun je inloggen met je DigiD. Belangrijk is dat de oudste bewoner dit doet.

Na het inloggen met je DigiD kom je in een afgeschermde omgeving. Hier kun je het definitieve energielabel aanvragen. In het beginscherm kun je de basisgegevens van je woning zien zoals: type woning, woonoppervlakte en bouwjaar. Controleer goed of het correct is ingevuld.
Daarna moet je kenmerken van je woning opgeven, zoals type glas, vloer- of dakisolatie en de CV installatie. Ben je hiermee klaar, dan moet je het bewijs leveren. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, je kunt namelijk de verkoopbrochure meesturen van verkopend makelaar. Werkt dat niet, dan wordt je gevraagd foto’s aan te leveren van hetgeen je hebt ingevuld. Het is dan ook erg handig als je op het moment van invullen thuis bent, zodat je het bewijs direct kunt fotograferen en uploaden.

Een deskundige selecteren

Heb je dat allemaal gedaan, dan moet je aanvraag worden beoordeeld door een deskundige. Er wordt een lijst van deskundigen getoond op de website en je mag er zelf een uitkiezen. Dan moet je even opletten want de prijsverschillen zijn enorm (van € 4,- tot € 200,-).
Je kunt op een deskundige klikken, waarna je meer informatie krijgt over de betrokkenen. Enige informatie over de oorzaak van het prijsverschil wordt verder niet door de overheid gegeven. Het is ook niet bekend waarom deze prijsverschillen er zijn, want de werkwijze van alle deskundigen is gelijk.

Heb je een deskundige geselecteerd, dan gaat hij/zij de aanvraag beoordelen en het energielabel definitief maken en officieel registeren. Daarvan krijg je bericht. Het definitieve energielabel kun je vervolgens opvragen via de website www.energielabelvoorwoningen.nl.

Daarna kun je hem doorsturen naar je verkopend makelaar. Die zorgt er weer voor dat deze bij de notaris en de koper terecht komt.